Bemutatkozás – Palkovics Imre

Palkovics Imre portré fotója

Bemutatkozás

Palkovics Imre

 

Palkovics Imre politikus, szakszervezeti vezető. Munkáscsaládba született 1954 április 27-én, Városlődön.

1968-71-ig a Herendi Porcelángyárban dolgozott, ahol porcelánfestő mestervizsgát tett, és 1989-ben vezetésével elsők között alakult meg itt a munkástanács.

1990-1994-ig parlamenti képviselő volt a Magyar Demokrata Fórum színeiben, a Parlament Gazdasági Bizottságának tagja.

1990-ben részt vett a Munkástanácsok Országos Szövetsége megalakításában. 1991-től a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Azóta napjainkig részt vesz a makroszintű társadalmi párbeszéd folyamataiban.

Tagságok: 1997-2006 WCL Szövetségi Tanács tagja volt, 2015- EUCDW (Kereszténydemokrata Munkavállalók Európai Uniója) elnökségi tagja. Hazai fórumok közül tagja a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak és a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának.

2016-ban Varga Mihálytól Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta „Az 1956-os forradalmi munkástanácsok törekvéseinek mintájára a rendszerváltozást követően létrejövő munkavállalói érdekvédelem újjászervezéséhez, valamint a munkavállalói önszerveződés folyamatának elősegítéséhez való tevékeny hozzájárulásáért”.

2018-ban, a Munkástanácsok Országos Szövetsége VII. Kongresszusán újraválasztották a szervezet elnökévé. Ezzel kapcsolatos állásfoglalásában elmondta: változatlanul a keresztényszociális értékrend alapján folytatja munkáját, és fontosnak tartja a szakszervezetek szoros együttműködését. 2023-ig tartó ötéves ciklusban a bérfelzárkóztatást és a szociális párbeszéd erősítését tekinti fő feladatának.

Tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem, Állam-és Jogtudományi Kar, Munkaügyi és Társadalombiztosítási Igazgatási szakán végezte.

Nős, három gyermeke: Sára, Márton, Bálint, unokája: Róza.