Az NGTT megvitatta a Nemzeti Vidékstratégiát

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) február 2-i plenáris ülésén megtárgyalta a Nemzeti Vidékstratégiát és annak megvalósítási kereteit adó Darányi Ignác Tervet.

 

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára bemutatta az ország 2012-től 2020-ig terjedő időszakra vonatkozó vidékpolitikai célkitűzéseit. A stratégia célja, hogy a hazánk vidéki térségeinek nagy részén érvényesülő kedvezőtlen folyamatokat megfordítva, a fenntarthatóságot, az életképes agrár- és élelmiszertermelést és a vidéki élet értékeit állítsa középpontba.

A célok elérését biztosító programokról és intézkedések végrehajtási kereteiről szóló tanácskozás során elhangzott, hogy a stratégia megvalósulása esetén 2020-ig a vidéki társadalmi és gazdasági folyamatokban, illetve a vidéki élet minőségében az érintettek számára is érezhető javulásnak kell bekövetkeznie.

A társadalmi párbeszéd új fórumaként 2011 októberében megalakult testületben az egyházi, tudományos és civil oldali delegáltak, a gazdasági és munkavállalói oldal képviselői, illetve állandó meghívottként több minisztérium államtitkára vett részt. A testület egyhangú döntéssel elfogadta az NGTT szervezeti és működési szabályzatát.

Forrás: