A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács 2011. évi beszámolója

Gazdasági helyzet, foglalkoztatás, munka világa, egészségügy átalakítása, bérkérdések – ezek a témák voltak tavaly a társadalmi párbeszéd legmagasabb fórumát megtestesítő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) napirendjén.

 

A múlt év októberben megalakult NGTT közzétette 2011. évi tevékenységéről szóló jelentést, amelyet múlt heti, április 12-i ülésén fogadott el.

Az NGTT a társadalmi párbeszéd legátfogóbb, sokoldalú konzultatív fóruma, amelyben a civilek, a gazdasági oldal, a munkáltató és munkavállalói érdekképviseletek, az egyházak, és a tudomány képviselői foglalnak helyet. Az NGTT létrehozásáról tavaly júliusban döntött az Országgyűlés. A tanács a gazdaság és a társadalom fejlődését érintő átfogó ügyek, a kormányzati ciklusokon átívelő nemzeti stratégiák megvitatására, valamint a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés, illetve az ehhez illeszkedő szociális modellek kidolgozásának és megvalósításának előmozdítására jött létre, amely rendszeresen nyomon követi és megvitatja a kormányzat és az Országgyűlés munkáját is.

Az NGTT nemzetközi kapcsolatait is megkezdte kiépíteni, tavaly egy hollandiai gazdasági konferencián mutatkozott be, és kezdeményezte tagságát a Gazdasági és Szociális Tanácsok és Hasonló Intézmények Nemzetközi Szövetségbe (AICESIS).

Az NGTT alakuló ülése tavaly októberben volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök akkor azt hangsúlyozta, hogy a tanács létrehozását azon közös cél vezérelte, hogy 2014-ig Európa legversenyképesebb gazdasági környezete alakulhasson ki hazánkban.

A 2011. évi jelentést a kapcsolódó anyagok között olvashatja!

Forrás: