Balog Zoltán a Nemzeti Gazdasági Társadalmi Tanács (NGTT) ülésén

A magyar állam 2010-re a működésképtelenség határához érkezett, szükségessé vált tehát a struktúra átalakítása. A reformok segítségével egyebek mellett lehetővé válik a terhek igazságosabb elosztása, de mindenkinek meg kell tanulnia felülemelkedni saját részérdekein is. Ennek elfogadtatásában van nagy szerepe az olyan szervezeteknek, mint a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az NGTT július 2- i ülésén.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntő beszédében elmondta, hogy korábbi tapasztalata – a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság és a 27 tagból álló Roma Koordinációs Tanács eddigi működése – is azt jelzi számára, hogy a konzultáción alapuló együttműködési forma beváltotta a hozzáfűzött reményeket, megfelelően segíti a kormány és a szakmai, valamint a civil szervezetek közötti információcserét.

Beszédében kitért arra: Magyarországon a közigazgatásban húsz éve volt utoljára akkora mértékű átalakítás, mint ami 2010 óta zajlik. A magyar állam ekkorra ugyanis eljutott a működésképtelenség határáig; a fenntarthatóság érdekében át kellett formálni a nagy rendszereket. Ha megszületnek a nagy döntések, további jelentős feladatot jelent az, hogy megértessék mindenkivel a változás értelmét. Az NGTT-nek nagy szerepe van abban, hogy hitelesen közvetítse ezeket a folyamatokat, hiszen azokat képviseli, akiknek a megerősítése nélkül nem lehetnek sikeresek a változások.

A miniszter felhívta figyelmet: azáltal, hogy a társadalmi felzárkózásért és az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság is az Emberi Erőforrások Minisztériumához került, minden az emberrel közvetlenül foglalkozó terület egy helyen összpontosul. A feladat az, hogy e területek megújulását összehangoltan lehessen levezényelni, amelyben fontos szerepet tölt be az NGTT is – mondta.

A testület ezt követően tanácskozott a felnőttképzés, továbbá a nyugdíjrendszer átalakításának aktuális és stratégiai kérdéseiről, majd a kormányzat képviselőitől tájékoztatót hallgatott meg a 2013. évi költségvetés általános tervezései elveiről és ezek gazdasági, társadalmi indokoltságáról, valamint a hazai építőipar helyzetéről és kilátásairól.

Forrás: